marți, 10 septembrie 2013

Sistemul prin care vor fi infiati maidanezii pana sa fie eutanasiati.Legea nu prevede inca sanctiuni

Parlamentarii au adoptat astazi noua lege a cainilor fara stapan. Drept urmare, primarul Sorin Oprescu a anulat referendumul privind eutanasierea maidanezilor. 

 Iubitorii de animale vor avea la dispozitie 14 zile ca sa infieze cainii stransi de pe strazi.
La expirarea termenului, cei pe care nu ii vrea nimeni ar putea fi omorati. Legea votata in Camera Deputatilor, cu o mare majoritate, nu prevede insa si sanctiuni drastice pentru romanii care adopta animalele, iar apoi le lasa in strada.
In acest timp, in Parcul Izvor, peste 200 de oameni au cerut in cor sa nu fie permisa uciderea cainilor vagabonzi.
266 de parlamentari au votat pentru noua lege. 23 au fost impotriva, 20 s-au abtinut. De la balcon, rezultatul votului a fost auzit si de cei 44 de reprezentanti ai protestatarilor din parcul Izvor. Unii au izbucnit in plans.
Noua lege prevede ca maidanezii stransi de pe strazi nu pot ramane in adaposturi mai mult de 14 zile lucratoare. In primele 7 zile lucratoare pot fi revendicati cainii pierduti de proprietari.
Abia din a 8-a zi lucratoare pot fi infiati cainii nimanui. Cum pot afla eventualii doritori unde pot gasi animale ce asteapta sa fie salvate? Fiecare adapost trebuie sa aiba un loc special pentru afisaj, ce contine date despre maidanezii aflati inauntru.
Dupa 14 zile lucratoare de la prindere, cainii ramasi in custi ar putea fi eutanasiati. Nu este insa obligatoriu. Mai pot scapa o vreme, in anumite conditii: "Autoritatile ii pot tine atata timp au buget pentru asta".
Potrivit legii, maidanezii care si-au gasit un salvator primesc un microcip cu datele de identificare si sunt sterilizati.
Totusi, documentul votat astazi lasa nerezolvate multe probleme. Deputatii nu au prevazut sanctiuni pentru asociatiile sau persoanele fizice care iau caini streilizati din adaposturi si ii elibereaza pe strazi.
In timp ce alesii votau legea, in fata Parlamentului cateva sute de iubitori de animale incercau sa o opreasca.
Legea privind gestionarea cainilor fara stapan va fi trimisa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. Marius Marinescu, singurul care a anuntat ca va contesta legea la Curtea Constitutionala, nu mai e parlamentar. Isi poate duce demersul la capat doar daca va avea sprijinul a 25 de senatori ori a 50 de deputati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu